Maten

Matens huvudsyfte är att ge barnen goda matvanor, matglädje, främja deras hälsa och ge dem energi för lek och lärande. Måltiden ska alltid vara en lugn och trevlig stund då barnen och pedagogerna äter tillsammans. Kontinuerligt görs avstämningar mellan styrelsen och rektor samt övrig personal angående maten.

Maten ska vara god, näringsriktig och varierad och få barnen att känna matglädje.

De drycker som serveras på förskolan är vatten eller mellanmjölk, vatten till lunchen och mjölk till frukost och mellanmål.

Frukt och färska grönsaker serveras varje dag.

Frukost

Till frukost serverar vi ett varierat utbud av gröt eller yoghurt med müsli och flingor eller ägg. Varje dag finns dessutom smörgås med olika pålägg.

Barnen som ska äta frukost ska lämnas i god tid innan frukost.

Mellanmål

På förmiddagarna serveras frukt som första mellanmål. Till eftermiddagens mellanmål serveras oftast smörgås med olika pålägg, samt frukt och grönsaker. Vissa dagar serverar vi även andra mellanmål såsom smoothie, korv med bröd, pannkakor med mera.

Lunch

Ekhagen köper sina luncher från Grytan Catering AB, www.grytan.com. Maten består av tillagad husmanskost samt två sorters sallad dagligen och levereras varm till förskolans lokaler strax innan lunchtid. Uppskattningsvis 25% av Grytans inköpta varor är ekologiska, och man strävar efter att råvarorna ska anpassas efter säsongen. Förskolan har möjlighet att välja mellan ett visst antal rätter som erbjuds dagligen och kan därmed anpassa matsedeln till vad som passar bäst.

Vid val av cateringfirma är följande punkter viktiga:

• Råvaror med god kvalitet, halvfabrikat undviks

• Varierad kost, en veckomatsedel ska innehålla vegetariskt, kött och fisk. Vi har valt att servera vegetarisk kost en dag i veckan

• Ta hänsyn till allergier, intoleranser och andra matpreferenser

• En varierad matsedel

• Maten ska vara välsmakande och vällagad

Socker

Sparsam användning av socker och söta livsmedel. Vid enstaka årliga festligheter på förskolan kan något sött förekomma, till exempel vid sommarfesten serveras tårta och vid luciafirande serveras lussebulle och pepparkaka. I övrigt serveras inte kakor, godis, juice eller saft. Lättsockrat äppelmos, lingonsylt och ketchup används på förskolan.

Födelsedagar

Födelsedagar firas på förskolan med frukt som barnet som fyller år själv väljer ut.

Vid matbordet

Måltiden ska vara en trevlig stund på dagen med ett pedagogiskt innehåll. Vi uppmuntrar barnen att lägga upp på sin tallrik och våga smaka.

Bröd

Vi serverar nyckelhålsmärkta bröd.

Krav & Ekologiskt

Nedan varor anses viktiga att köpa ekologiskt och Ekhagen strävar därför efter att göra detta.

• Bananer och vindruvor

• Kött – exempelvis påläggsskinka och korv

• Mejeriprodukter – ost, mjölk, yoghurt etcetera.

I den mån det är möjligt bör närproducerade livsmedel prioriteras framför alternativ som producerats långväga från.